ua de

Підгірне – Винники Пропозиція історичного одноденного маршруту для самостійних туристів

Підгірне – Винники Пропозиція історичного одноденного маршруту для самостійних туристів

У львівський області існує немало цікавих історичних пам‘яток, пов'язаних з життям сільських німецьких громад, які були розпорошені по всій Галичині, починаючи з кінця 18 століття, коли австрійська влада видала патент на сільську еміграцію.

В статті німецького публіциста колишнього жителя Винників, де існувала німецька колонія Вайберген, Генріха Стельмана (Heinrich Stallmann), описасана піша подорож від Винників до Підгірного. Село Підгірне (колонія Унтерберген) знаходиться між Винниками і Підберезцями (Львівська область Пустомитівський район). 

Це був маршрут вихідного дня для молоді з Винників та львівської німецької громади.

 Подорожувальники піднімалися на вершину кургану, де зростали три вікові дуби. Під тінню дубів можна було часто побачити косарів на відпочинку. Крім фермерів в колонії Унтерберген (Підгірне) жили теслярі, які виготовляли меблі і на возах, привозили меблі до Львова на продаж. На кургані у спекотний літній день, кожному хотілося полежати у високій траві, закинути руки за голову і хоч на хвилинку закрити очі. За словами пана Стельмана «ніде не відпочивалося так добре як тут». З вершини кургану можна було побачити Чортові скелі (пам‘ятка природи місцевого значення), а від Чортових скель ліворуч виднівся природній парк Погулянка з його величними буками. Німецька молодь влаштовувала біля кургану свята літнього сонцестояння (аналогічне слов‘янському святу Івана Купала ) Після заходу сонця розпалювали вогнище читали вірші, співали. Вогнище було таким великим, що його було видно в Унтервальді (Підгайчики) та Богдановці (інші німецькі поселення довкола Львова). А пізніше поверталися до Винників, і в приміщенні Німецького Дому продовжували святкувати, співати і танцювати під акомпанемент власного струнного оркестру.

Курган у північно-східній частині села Підгірне  не так давно  надбав  статус ботанічної пам‘ятки природи «Три вікові дуби Богдана Хмельницького». Колонія Унтерберген утворилася у 1785 році і проіснувала до квітня 1940 року. 1785 року в Унтербергені було закладено 10 німецьких будинків. Разом з колонією Вайнберген творили одну громаду. Власного храму і власної школи не було. Діти відвідували німецьку школу у Винниках. З 1934 року у Винниках збудували  лютеранську кірху (сьогодні – греко-католицька Церква Різдва святого Івана Хрестителя).

До 1934 року  німці  колоній Вайнберген і Унтерберген хрестили своїх дітей у винниківському римо-католицькому костелі, а похорони відправляв німецький вчитель з Винник.У 1880 році згідно за даними поданими у географічному словнику Королівства польського та інших земель словянських у Унтербергені було 12 будинків і 100 мешканців, із них 82 німця, 15 русинів (українців) і 3 поляків.

Для містян любителів велопрогулянок чи піших прогулянок напрямок Винники-Підгірне може стати цікавим одноденним маршрутом для подорожей. У Винниках на  центральній вулиці можна подивитись на будівлю Німецького Дому у стилі модерн, побачити дещо перебудовану колись лютеранську тепер католицьку церкву. Недалеко від Німецького Дому та церкви на протилежній стороні вулиці збереглася будівля школи. А якщо спускатися від центральної вулиці  вниз, то можна добре роздивитися житлові будинки німецьких поселенців з їх старовинними криницями, і затишними садками. На цетральній вулиці є також краєзнавчий музей. А місцевий центральний ресторан з одноіменною назвою нагадає про стару назву німецького поселення «Вайнберген».

До війни у Винники ходили регулярні потяги з львівської станції Личаківська.Сьогодні ця колія не функціонує на жаль, і до Винників львів‘янам треба їхати приватним транспортом чи маршрутками.

Відстань Винники-Львів 10 км

Винники-Підгірне 5 км

9 грудня 2021
×